3 situaties waarin een pakpaal uitkomst biedt

hulmiddel om uit bed te komen

Bewegen, opstaan uit stoel of bank, omdraaien in bed: dit zijn voor de meeste mensen handelingen die men doet zonder erbij na te denken. Maar dat ‘gewoon maar doen’ is niet voor iedereen weggelegd. Soms is het niet meer mogelijk om bepaalde handelingen uit te voeren zonder hulp. Dat kan ook tijdelijk zijn. Dan kan de pakpaal een uitkomst zijn. De pakpaal helpt als u bepaalde handelingen niet zonder hulpmiddel of ondersteuning kunt uitvoeren. Met de pakpaal is hulp vragen minder snel nodig en kunt u langer zelfstandig blijven wonen. Wat is de pakpaal precies en in welke situaties kan hij uitkomst bieden?

Wat is de pakpaal?

De pakpaal is een verplaatsbare stalen grijppaal met bovenplaat en voetplaat die tussen vloer en plafond wordt geklemd. Daardoor is het mogelijk om de pakpaal te plaatsen zonder beschadiging in muur, vloer of plafond. Hij geeft houvast en biedt ondersteuning op plaatsen waar een muur of een handgreep buiten bereik is. Dus ook bij een tijdelijke toepassing is dit een goede optie. Aan de pakpaal kunnen verschillende steunen bevestigd worden voor diverse situaties. Waar kunt u aan denken?

1. Na een operatie

Bij sommige operaties is het belangrijk dat buikspieren niet belast worden. En juist die buikspieren spelen een belangrijke rol bij het bewegen. Bij het in en uit bed komen, het omdraaien in bed of het opstaan uit stoel of bank. Allemaal bewegingen die druk geven op de buikspieren. Door gebruik te maken van een steunstang aan de pakpaal is het mogelijk om deze handelingen te doen zonder belasting van de buikspieren. Dit maakt de pakpaal ook een ideaal tijdelijk hulpmiddel voor vrouwen die bevallen zijn met behulp van een keizersnede. Zij mogen gedurende een aantal weken na de keizersnede hun buikspieren absoluut niet belasten.

2. Bij verminderde mobiliteit in en rond het bed

Gewrichtsklachten of spieren die minder sterk zijn door ziekte of leeftijd maken het soms lastig om in of uit bed te komen. Deze handelingen zelfstandig uitvoeren kan een probleem zijn. Ook kan het lastig zijn om rechtop te gaan zitten in bed. Denk daarbij aan benodigde hulp voor mensen die Parkinson hebben of door reuma of gewrichtsklachten minder kracht hebben. Natuurlijk is een aangepast (ziekenhuis)bed een oplossing maar dat voelt wel vaak als een hele stap. Wanneer ondersteuning wel gewenst is, kan een pakpaal een goed hulpmiddel zijn. De verschillende beugels en de bedpapegaai geven heel wat mogelijkheden. Met de bedpapegaai is het mogelijk om rechtop te komen in het bed. En de beugels (in verschillende maten beschikbaar) helpen bij het zelfstandig omdraaien of uit bed komen. Hulp vragen voor deze handelingen is niet meer nodig.

3. Meer dan een hulpmiddel thuis

Natuurlijk is de pakpaal een goed hulpmiddel wanneer thuis ondersteuning nodig is bij gaan zitten opstaan en rond het bed. Maar de pakpaal is meer dan een goed hulpmiddel in de thuisomgeving. Maar ook bij een fysiotherapeut of zorginstelling bijvoorbeeld kan de pakpaal uitkomst bieden. Zowel voor de therapeut of verpleegkundige (die minder zwaar hoeft te tillen) als voor de cliënt. Maar ook in een kleedkamer bij een therapeutisch zwembad of bij de onderzoekstafel in het ziekenhuis. De pakpaal kan in veel situaties een prettig hulpmiddel zijn voor gebruiker en zorgmedewerkers.

Bent u benieuwd of de pakpaal iets voor u thuis of op het werk is? U kunt de pakpaal geheel vrijblijvend twee weken uitproberen. Zo kunt u op uw gemak ontdekken waarom dit een ideaal hulpmiddel is. Klik hier om de pakpaal op proef aan te vragen of om contact met ons op te nemen. Wij helpen u graag verder!