5 tips om makkelijker uit bed te stappen

hulpmiddelen om makkelijker uit bed te komen

5 tips om makkelijker uit bed te stappen

Zelfstandig in- en uit bed stappen, het kan een hele opgave zijn voor ouderen en mindervaliden. Om recht omhoog te komen, is er namelijk veel kracht nodig. Veel ouderen missen bij het uit bed stappen extra houvast, wat ervoor zorgt dat het lichaam minder belast wordt. In dit artikel geven wij u praktische tips om makkelijk uit bed te kunnen stappen.

1. Juiste hoogte van het bed

Hoe lager het bed is, hoe lastiger u in- en uit bed kunt stappen. Heeft u een laag bed en moeite met in of uit bed stappen? Dan kunt u uw bed verhogen met bijvoorbeeld klossen, een hulpmiddel dat het makkelijk en goedkoop maakt om een bed te verhogen. Vraagt u hiervoor wel even hulp, want u zult de klossen zelf onder de poten moeten krijgen. Een andere oplossing is het plaatsen van een extra matras bovenop uw huidige matras. Ook kunt u kiezen voor een compleet nieuw bed met bijvoorbeeld een elektrische bodem of een extra hoog bed. Dit moet uw budget wel toelaten.

2. Hulp bij opstaan uit bed: bedpapegaai plaatsen

Met een bedpapegaai kunt u uzelf omhoogtrekken vanuit een liggende positie. Deze beugel hangt boven het bed, op reikhoogte van de gebruiker. De bedpapegaai wordt ook veel gebruikt door mensen die langere tijd in bed door moeten brengen en met dit hulpmiddel af en toe van lighouding kunnen veranderen om doorliggen te voorkomen. Bedpapegaaien zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar: een staande versie of een bedpapegaai voor montage aan de muur. De staande versie wordt onder het bed geplaatst, let er dus op of er voldoende hoogte onder het bed aanwezig is. Het voordeel van een staand model is dat deze zeer gemakkelijk te monteren en te plaatsen is en deze vaak ook mobiel is, waardoor u de bedpapegaai ook onder een stoel of bank kunt plaatsen. Ook is er een versie die geschikt is voor montage aan de muur.
uit bed komen met bedbeugel

3. Uit bed komen met een bedbeugel

Ook de bedbeugel is een praktisch hulpmiddel waar veel ouderen voor kiezen. Deze beugel wordt naast of aan uw bed gemonteerd. Wanneer u zelf omhoog bent gekomen vanuit een liggende positie, biedt de bedbeugel u extra houvast om de benen richting de bedrand te draaien. Bij het uitstappen en opstaan biedt de beugel extra steun waardoor u meer kracht kunt zetten. Een bedbeugel wordt ook regelmatig geplaatst naast de bank of een stoel, of op het toilet.

4. De Pakpaal als hulpmiddel om uit bed te komen

Met een Pakpaal kunt u de voordelen van de bedpapegaai en een bedbeugel combineren. De Pakpaal is een stalen grijppaal die stevig tussen het plafond en de vloer geklemd wordt.  Hierdoor is boren niet nodig en is het mogelijk om de grijppaal naar een andere ruimte te verplaatsen. U kunt dit hulpmiddel zelfs meenemen op vakantie. Hierdoor kunt u zelfstandig blijven genieten van de alledaagse dingen. De pakpaal is in meerdere situaties bijzonder geschikt. Bekijk onderstaande video voor een demonstratie over het gebruik van de Pakpaal.

5. Slaapkamer veilig inrichten

Ten slotte kan de omgeving waar uw bed staat ook tegenwerken bij het makkelijk uit bed komen. Pas waar nodig de omgeving aan zodat u zelfstandig en veilig uit bed kunt komen.

  • plaats een antislip kleed naast het bed als de vloer glad is;
  • verwijder losse kleedjes die geen grip bieden en waardoor u kunt vallen of uitglijden;
  • zorg dat er geen snoeren naast het bed liggen;
  • laat indien nodig een wandbeugel plaatsen aan de muur naast het bed, zodat u tijdens het lopen naar een andere kamer ook ondersteund kan worden.

Wenst u meer informatie over de pakpaal en zijn mogelijkheden? Neemt u gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder. Wist u dat u uw pakpaal eerst 2 weken kunt uitproberen?