3 tips om makkelijker uit bed te stappen

Zelfstandig uit bed stappen kan lastig zijn voor ouderen en mindervaliden. Er is veel kracht nodig om recht omhoog te komen. Zo missen ouderen bij het uitstappen vaak extra houvast zodat het lichaam minder belast wordt. In dit artikel leest u praktische tips voor ouderen en mindervalide om makkelijk uit bed te kunnen stappen.

1. Bedpapegaai plaatsen

Een bedpapegaai is een beugel waarmee iemand zich recht kan optrekken vanuit een liggende positie. Deze beugel hangt boven het bed op reikhoogte van de gebruiker. Een bedpapegaai hangt aan een staande poot die onder het bed geschoven wordt. De poot is vaak mobiel waardoor de beugel ook boven een stoel of bank geplaatst kan worden wanneer dit nodig is.

2. Bedbeugel monterenaloys1

Naast een bedpapegaai is een bedbeugel ook een handig hulpmiddel. De beugel wordt naast of aan een bed gemonteerd. Wanneer de gebruiker omhoog is gekomen vanuit een liggende positie, biedt de extra bedbeugel houvast om de benen richting de bedrand te draaien. Als de gebruiker op de bedrand zit, biedt de beugel steun bij het uitstappen en opstaan. U vindt hier meer informatie over soorten bedbeugels.

3. Omgeving veilig inrichten

De omgeving waar het bed staat kan ook tegenwerken om makkelijk uit bed te komen. Pas de omgeving waar nodig aan zodat de meneer/mevrouw zelfstandig en veilig uit bed kan komen.

  • Plaats een antislip kleed naast het bed als de vloer glad is
  • Verwijder losse kleedjes die geen grip bieden en waardoor een gebruiker kan vallen of uitglijden
  • Zorg dat er geen snoeren naast het bed liggen
  • Als het nodig is plaats een wandbeugel aan de muur vanuit het bed zodat hij/zij tijdens het lopen naar een andere kamer ook ondersteund kan worden

De Pakpaal als hulpmiddelpakpaal met twee bedbeugels

De Pakpaal is een stalen grijppaal die een bedpapegaai en bedbeugel kan combineren. De paal wordt stevig tussen plafond en vloer geklemd waardoor boren niet nodig is. Hierdoor is het ook mogelijk om de paal te verplaatsen naar andere ruimtes of zelfs mee te nemen op vakantie. bekijk de video waarbij wordt gedemonstreerd hoe de Pakpaal gebruikt kan worden bij het opstaan.

Meer informatie over de Pakpaal en zijn mogelijkheden leest u hier.