4 handige hulpmiddelen voor in woon- en zorgcentra

Hulpmiddelen wooncentra

Voor een woon- of zorgcentrum is het belangrijk dat het een veilige omgeving biedt aan de bewoners en dat er mogelijkheden zijn tot de ondersteuning die zij nodig hebben. Het is fijn als een woon- of zorgcentrum is uitgerust met handige hulpmiddelen waarmee de zelfredzaamheid, bewegingsvrijheid en de veiligheid van bewoners aanzienlijk wordt verbeterd. In dit artikel bespreken we 4 hulpmiddelen die deze doelen ten goede komen.

Sta-op-hulp

Met sta-op-hulpen wordt het voor ouderen en mindervaliden makkelijker om vanuit de stoel of bank op te staan. Een sta-op-hulp zien we vaak in de vorm van bijvoorbeeld een smal tafeltje dat over de leuning van de bank heen geschoven kan worden, en dat gebruikt kan worden als steun om uzelf aan op te trekken door middel van een handige beugel die op armhoogte is bevestigd. Er zijn zelfs sta-op-hulpen beschikbaar die ook als handig leestafeltje kunnen worden gebruikt.

Wandbeugels

De wandbeugelis een hulpmiddel dat eigenlijk niet kan ontbreken in een woon- of zorgcentrum. Vooral in de badkamer zijn wandbeugels onmisbaar, omdat ze de veiligheid en mobiliteit van de gebruiker vergroten. Een wandbeugel in de badkamer kan helpen om nare valpartijen op een gladde vloer te voorkomen en zorgt ervoor dat het makkelijker wordt om bijvoorbeeld in en uit de douche te stappen wanneer deze niet gelijkvloers is. Ook bij het toilet kan een wandbeugel fijn zijn, omdat het soms lastig is om op te staan of rustig te gaan zitten.

Douchezitje

Het douchezitjeis een uitkomst voor ouderen en mindervaliden die moeite hebben met (langer) blijven staan. Douchen kan soms een uitdaging zijn wanneer benen gauw vermoeid raken, bijvoorbeeld. Met een douchezitje is het toch mogelijk om rustig en ontspannen te kunnen douchen in een zittende houding. Een douchezitje kan er ook voor zorgen dat iemand zelfstandiger kan wonen, omdat het zo langer mogelijk is zonder hulp te douchen.

Looprek

Met een looprekkunnen ouderen en mindervaliden langer zelfstandig hun weg vinden binnen hun eigen woning en in het woon- of zorgcentrum. Het komt zelfstandigheid dus ten goede en zorgt ervoor dat men nog veilig rond kan lopen met een kleiner risico op vallen of uitglijden. Een looprek biedt ondersteuning en een stevige basis tijdens het lopen en is vooral op kleinere afstanden een uitkomst.

Pakpaal

Tot slot is de pakpaal natuurlijk een enorm handig hulpmiddel voor in een woon- of zorgcentrum. Het handige aan dit hulpmiddel is dat hij makkelijk verplaatst kan worden. Zo kan de locatie van de pakpaal altijd worden aangepast, indien nodig. Bijvoorbeeld wanneer de mobiliteit van de ene bewoner is verbeterd, en die van een andere bewoner juist is verslechterd. Die laatste bewoner kan dan tijdelijk wat extra ondersteuning gebruiken.

Bent u benieuwd naar de andere hulpmiddelen die wij aanraden voor in woon- en zorgcentra? Wij bieden u graag passend advies. Neem daarvoor contact met ons op, dan helpen wij u graag verder!