Pakpaal Uitvoeringen en hulpstukken

Uitvoeringen

De Pakpaal wordt geleverd met verschillende hulpstukken die het gebruik nog gemakkelijker maken. In alle gevallen is de Pakpaal snel en gemakkelijk op te zetten en te verplaatsen zonder gebruik van gereedschap.

Standaard uitvoering

De standaard uitvoering bestaat uit de Pakpaalstang – leverbaar in maten van 200 cm tot 350 cm – een vloer en plafond paneel en een beugel/handgreep naar keuze. De beugel rust op een steunpen die meedraait in diverse posities om de gebruiker in alle posities houvast te bieden. De Pakpaal is bijzonder stevig en gemaakt van een ronde stalen buis met een diameter van 32×3 mm.

Plaatsing
De standaard uitvoering kan geplaatst worden bij een sterk plafond van massief steenachtig materiaal zoals beton of holle baksteen. Bij een plafond hoger dan 288 cm moet een verlengstuk van 65 cm worden toegepast.

Standaard uitvoering met blokkeersysteem

Voor sommige mensen is de beweeglijkheid van de beugel juist een probleem. De standaard uitvoering zoals hierboven besproken heeft niet de mogelijkheid om de beugels te blokkeren. De Pakpaal kan voor deze mensen geleverd worden met een blokkeersysteem. Dit systeem maakt het mogelijk om de beugel (of handgreep) in een of twee posities te blokkeren, zodat er dwars aan getrokken kan worden. Lees hier meer over het optionele blokkeersysteem van de Pakpaal.

Plaatsing
Bij een Pakpaal met een blokkeersysteem moet ook een houten bovenplaat besteld worden, zie meer informatie bij hulpstukken voor verschillende situaties

Hulpstukken

Beugelsgrijppaal met korte beugel en bedbeugels

Zowel de standaard uitvoering als de uitvoering met blokkeersysteem wordt geleverd met een beugel. U kunt kiezen uit de volgende beugels:

 • Beugel 30 cm (tijdelijk niet leverbaar)
 • Bedbeugel 60 of 80 cm
 • Bedbeugel 60 of 80 cm met handgreep
 • Bedpapegaai
Toepassing
 • De beugel van 30 cm wordt vaak gebruikt bij een bank, stoel, bad of toilet.
 • De bedbeugels van 60 en 80 cm zijn gemaakt voor gebruik in bed. Ze geven houvast bij omdraaien in bed / om van liggen naar zitten te komen / om uit bed te komen. Op andere plaatsen zijn ze ook bruikbaar, bijvoorbeeld als houvast bij een transfer.
 • De bedbeugel van 60 en 80 cm met handgreep wordt soms gebruikt als een ander type handgreep niet geplaatst kan worden door de ombouw van het bed. Als bijkomend voordeel is deze arm draaibaar en kan de handgreep meedraaien tot buiten het bed. In een enkel geval wordt de arm met handgreep gebruikt in combinatie met een (lange) beugel.
 • De bedpapegaai wordt gemonteerd aan de grijppaal wanneer de gebruiker zich zelfstandig moet kunnen optrekken in bed.

Hulpstukken voor verschillende situaties

grijppaal geklemd tussen plafondZwak plafond

Het plafond moet bij voorkeur van steenachtig materiaal zijn. Mocht dit bij u thuis niet zo zijn kan de paal in veel gevallen toch geplaatst worden met behulp van een vergrote houten bovenplaat. De houten bovenplaat dient om de druk te verdelen en de wrijving tegen het plafond te vergroten.

De plaat is noodzakelijk bij:

 • Een ouderwets plafond gemaakt van riet met gipsstucwerk zoals in oude herenhuizen
 • Een plafond gemaakt van gipsplaten op draagbalkjes
 • Een plafond van zachtboard of ander plaatmateriaal op draagbalkjes
 • Een plafond gemaakt van schrootjes e.d.
 • Bij gebruik van het blokkeersysteem
Plaatsing
Let Op: Plaatsing is niet mogelijk bij plafonds met losse plafond-platen en plafonds gemaakt van zwevend steengaas met stucwerk dat steenachtig lijkt. Het steengaas is met haken opgehangen waardoor dit type plafond geen enkele druk kan hebben.

Hoog plafond

De onderpaal heeft een vaste maat van 120 cm; de maximale stelmogelijkheid van de poot is 36 cm. Bovenpalen zijn 70, 90, 105 en 125 cm lang. Door het kiezen van de juiste bovenpaal wordt de geschikte combinatie geselecteerd. Bij hoogtes van 288 tot 300 cm moet een telescooppaal worden toegepast, bij grotere hoogtes een verlengstuk van 65 cm.

Plaatsing
Let op: Plaatsing is niet mogelijk in een vide als het plafond bv 5 of 6 meter hoog is. 

Zware personen

Bij gebruik door zware personen moet de wartel op de onderpaal krachtig aangedraaid kunnen worden wat alleen mogelijk is bij plafonds van steenachtige massieve constructie. Voor personen zwaarder dan 125 kg moet ook de houten bovenplaat toegepast worden om de wrijving met het plafond te vergroten.

Plaatsing
Bij zwakke plafonds moet door een bouwkundige bekeken worden of het plafond versterkt kan worden. Soms is vastschroeven van de houten bovenplaat in het plafond een oplossing.

Pakpaal op proef  Pakpaal direct bestellen

Wat mensen zeggen over de pakpaal

“Met de pakpaal kan ik weer op vakantie.”

- Meneer B. uit 's-Hertogenbosch

“Sinds een half jaar gebruik ik nu de pakpaal. Voor mij werkt die bij het omdraaien in bed en het uit bed stappen echt goed”

- Mevrouw R. uit Oegstgeest

“Dankzij de pakpaal kan ik mijn dag weer zelfstandig starten.”

- Mevrouw K. uit Delft

“Met behulp van de pakpaal kan ik weer zelf in bed omdraaien en uit bed komen. Het meest tevreden ben ik over zijn eenvoud en doelmatigheid.”

- Mevrouw S. uit Rotterdam

“In augustus heb ik de Pakpaal meegenomen naar het hotel. Dankzij dit hulpmiddel was ik ook tijdens de vakantie niet afhankelijk van anderen. Ik kan iedereen die moeite heeft met opstaan en/of gaan zitten deze geweldige uitvinding aanbevelen.”

- Mevr. Kleyn