Een wandbeugel monteren of een Pakpaal plaatsen: ons advies

hulpmiddel voor ouderen

Voor ouderen en mindervaliden zorgt een wandbeugel of Pakpaal voor net wat extra steun en grip in huis. Deze steun zorgt ervoor dat uzelf of misschien iemand die dichtbij u staat en minder mobiel is, minder afhankelijk is van anderen. Waar een wandbeugel dient voor diverse ‘kleinere’ ruimtes in en buiten het huis zoals de badkamer of het toilet is een Pakpaal uitermate geschikt voor die plekken waar geen wandbeugel gemonteerd kan worden. 

Waarvoor dient een wandbeugel?

Waarom investeren in een wandbeugel? Niets is zo vervelend als niet mobiel zijn in uw persoonlijke omgeving. Hiervoor dient een wandbeugel de oplossing. Een wandbeugel biedt extra steun voor diegene die minder mobiel is. De beugel kan vastgepakt worden bij bijvoorbeeld het opstaan van het toilet of juist meer steun bieden in een gladde badkamer. Het voornaamste doel van de beugel is om vallen en uitglijden te voorkomen, doordat deze op de kritieke plekken gemonteerd zit.

Waar kan een wandbeugel geplaatst worden?

Afhankelijk van de situatie waarin een minder mobiel persoon zich in bevindt kan een wandbeugel geplaatst worden. Vaak wordt er in eerste instantie gedacht aan een wandbeugel in de badkamer of een wandbeugel in het toilet. Het is in principe mogelijk om een wandbeugel in alle kamers van het huis te plaatsen waar dat handig is. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om de beugels te monteren in de gang en zelfs buiten.

Toch worden de badkamer, het toilet, de keuken en de slaapkamer vaak als eerste voorzien van een wandbeugel voor meer steun. Ze worden meestal geplaatst dichtbij de douche of het bad, het toilet, een bed en rondom het aanrecht. Toch is het verstandig om ook te kijken naar wandbeugels voor in de gang, bij de trap, bij de voordeur en buiten. Deze plekken worden snel overgeslagen, terwijl extra grip hier heel handig kan zijn. Uiteraard wordt een wandbeugel aan een muur gemonteerd en hier kleven meteen twee nadelen aan. Zo dient er in een muur geboord te worden en is het niet mogelijk om deze beugel op een andere plaats te monteren wanneer dit nodig is. 

Op zoek naar een meer flexibele oplossing?

Soms is het niet mogelijk om wandbeugels te laten monteren. Oorzaken kunnen zijn dat de verhuurder dit niet toestaat of omdat er geen geschikte wand in de buurt is. In deze gevallen biedt een Pakpaal uitkomst. Zowel een wandbeugel als een Pakpaal bieden steun voor mensen die minder mobiel zijn. Alleen de uitvoering van de steun is anders en eigenlijk geeft van beide producten de naam het verschil al aan. Een Pakpaal is een paal die stevig tussen de vloer en het plafond wordt geklemd op een willekeurige plek in huis. Een wandbeugel wordt aan de muur gemonteerd. Beide producten zorgen wel voor extra steun, maar dan in een andere uitvoering.

De voordelen van een Pakpaal

Naast dat een wandbeugel niet altijd mogelijk is, zijn er meerdere voordelen op te sommen waarom een Pakpaal een uitstekend alternatief is:

  • Een Pakpaal biedt houvast op iedere willekeurige plek in uw woning. Waar een wandbeugel uitstekend werkt in een toilet of badkamer, is een Pakpaal beter geschikt in de woonkamer of slaapkamer. Wordt de woonkamer heringericht? Dan heeft u wellicht niets meer aan de wandbeugel terwijl de Pakpaal gemakkelijk op een nieuwe plek geplaatst kan worden. 
  • Voor het monteren van een wandbeugel is boorwerk vereist. De Pakpaal wordt uitgeklapt, tussen het plafond en de vloer geklemd en is direct geschikt voor gebruik. Dit scheelt veel werk en gaten in de muur wanneer de wandbeugel weer weggehaald moet worden. 
  • Bovendien is de Pakpaal twee weken op proef te testen. Wanneer u denkt beter een Pakpaal te kunnen gebruiken in plaats van een wandbeugel dan kunt u een Pakpaal aanvragen.

Meer weten?

Heeft u vragen over de mogelijkheden van een wandbeugel of bent u geïnteresseerd in een pakpaal? Neem dan gerust contact met ons op via bijvoorbeeld ons contactformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.