Dwarslaesie revalidatie: 4 handige hulpmiddelen

hulpmiddelen dwarslaesie revalidatie

Wist u dat dwarslaesie revalidatie ontzettend gesteund kan worden door bepaalde hulpmiddelen? Bij een dwarslaesie zijn de zenuwen in het ruggenmerg dusdanig beschadigd dat er geen (goed) contact meer is tussen spieren, zenuwen en hersenen. Bewegen is daardoor vaak lastig. Om u te helpen tijdens de revalidatie na een dwarslaesie, zijn er een aantal hulpmiddelen. Deze dwarslaesie hulpmiddelen maken het makkelijker om u zelfstandig te verplaatsen

Dwarslaesie hulpmiddel #1: Rolstoelen en rollators

De meest voor de hand liggende dwarslaesie hulpmiddelen zijn rolstoelen en rollators. Zowel rolstoelen als rollators komen in allerlei uitvoeringen en kunnen worden aangepast aan de persoonlijke situatie. Mensen die helemaal niet meer kunnen lopen, kunnen gebruikmaken van een rolstoel. Mensen die nog wel zelf kunnen bewegen, maar problemen hebben met uithoudingsvermogen of balans, kunnen gebruik maken van een rollator.

Dwarslaesie hulpmiddel #2: Transferplanken

Bij een dwarslaesie kan het voorkomen dat u niet meer makkelijk zelf in of uit bed kunt komen. Om dit tijdens de dwarslaesie revalidatie te vergemakkelijken, kunt u gebruik maken van een transferplank. Een transferplank kan gebruikt worden door mensen die nog genoeg kracht hebben in de romp en zelfstandig kunnen zitten. Met een transferplank kunnen zij zich zelfstandig rond het bed verplaatsen.

Dwarslaesie hulpmiddel #3: Pakpaal

Het derde dwarslaesie hulpmiddel dat u kan ondersteunen tijdens uw dwarslaesie revalidatie, is de pakpaal. De pakpaal is een verplaatsbare paal die speciaal gemaakt is voor het vasthouden. De paal wordt tussen het plafond en de vloer ingeklemd en kan daarmee op elke plek in het huis gebruikt worden. De pakpaal kan daarnaast met verschillende extra beugels worden uitgebreid. Zo is er een speciale bedbeugel voor dwarslaesiepatiënten. Deze bedbeugel is extra lang en kan daarom fijn gebruikt worden om gemakkelijker in en uit het bed te komen.

Dwarslaesie hulpmiddel #4: Bewegingssensoren

Het laatste hulpmiddel dat gebruikt kan worden tijdens revalidatie na een dwarslaesie, zijn bewegingssensoren. Door slimme bewegingssensoren in de woning te plaatsen, kunnen bepaalde zaken automatisch geregeld worden. Met de bewegingssensoren kunt u er namelijk onder andere voor zorgen dat het licht in uw woon- of slaapkamer automatisch aan gaat als u de kamer binnen komt. Zo kunt u zich richten op bewegen en hoeft u zich geen zorgen te maken over andere zaken.

Meer weten over hulpmiddelen voor dwarslaesie revalidatie?

Met deze vier hulpmiddelen kunt u zich tijdens de dwarslaesie revalidatie gemakkelijker zelfstandig bewegen. Bent u benieuwd geworden naar de pakpaal die u overal in huis kan helpen met stabiliteit en beweging? Dan kunt u deze de eerste twee weken vrijblijvend uitproberen. Neem contact op voor meer informatie!