Hoe een bedbeugel het best te gebruiken? 5 tips

hoe gebruik je een bedbeugel

Voor mensen met een fysieke beperking kunnen alledaagse handelingen lastig zijn. Anders gaan liggen in bed, zelfstandig opstaan uit een stoel of bed; voor oudere mensen, mensen met een chronische (spier)ziekte of andere functiebeperkingen is het niet vanzelfsprekend. Een goede bedbeugel, zoals bijvoorbeeld onze Pakpaal met beugel, kan het uitvoeren van deze handelingen weer mogelijk maken en zorgt daardoor voor een comfortabeler en meer zelfstandig leven. De beugel kan op deze manier van grote waarde zijn voor het leven van mensen met een beperkte mobiliteit.  Maar hoe kunt u een bedbeugel het best gebruiken? Hieronder vindt u een aantal waardevolle tips!

1. Juist plaatsing van de standaard bedbeugel

De standaard beugel is vervaardigd uit staal en heeft een lengte van 60 centimeter. Onze standaard beugel is onder meer geschikt voor plaatsing bij een bank of stoel of in de natte ruimte bij een bad of het toilet. Het is belangrijk dat de standaard bedbeugel op de juiste plaats wordt neergezet. Een juiste plaatsing maakt dat deze goed bereikbaar is voor de gebruiker en de juiste steun kan bieden bij het opstaan vanaf de bank, een stoel of bijvoorbeeld bij het omhoog komen uit een rolstoel. Gebruikt u de Pakpaal bij het in of uit een voertuig stappen? Dan kunt u het beste vooraf bij ons nagaan of de korte of lange variant, van 30 of 80 centimeter, u de beste ondersteuning kan bieden.

2.Bedbeugel boxspring of regulier bed

Bent u op zoek naar een bedbeugel voor een boxspring of voor een regulier bed? Dan dient u de paal direct naast het bed te monteren waarna de bedbeugel in de juiste positie rondom de paal kan worden gedraaid. Zo is de beugel vanuit uw bed of boxspring eenvoudig bereikbaar en kan deze houvast bieden bij onder andere het omdraaien in bed. Ook biedt de beugel ondersteuning bij het van liggen naar zitten komen en bij het opstaan uit bed. We bieden bovendien bedsteunen aan die speciaal geschikt zijn voor boxspring matrassen. Op andere plaatsen zijn de handige bedbeugels uiteraard ook bruikbaar, bijvoorbeeld ter ondersteuning bij een transfer vanuit stoel of bank.

3.Monteer ook de extra arm met bedpapegaai

De Pakpaal wordt standaard geleverd met één hulpstuk naar keuze. Door aan de Pakpaal een echter een extra arm te laten monteren, kan er ook een bedpapegaai geplaatst worden. Een bedpapegaai is een handig hulpstuk die op reikhoogte boven het bed gemonteerd wordt. Voor mensen die nog voldoende kracht hebben in de armen en romp, maakt deze beugel het bij verminderde mobiliteit mogelijk om toch eenvoudig omhoog te komen. Ook omdraaien, van houding wisselen en uit bed stappen wordt veel eenvoudiger dankzij deze bedpapegaai.

De bedpapegaai bestaat uit een handgreep welke bevestigd is aan de arm. Het is mogelijk om meerdere beugels te combineren met de Pakpaal. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een standaard- en een lange bedbeugel met elkaar te combineren, zodat de bedbeugel in veel verschillende situaties steun kan bieden.

4. Maak gebruik van het blokkeersysteem

Onze beugel wordt standaard geleverd met een handig blokkeersysteem, waarvan indien gewenst gebruik gemaakt kan worden. Voor sommige mensen is de beweegbaarheid van de beugel juist minder prettig, bijvoorbeeld doordat zij onvoldoende fysieke controle hebben. De Pakpaal is daarom uit te breiden met het blokkeersysteem. Dit systeem maakt het mogelijk om de beugel in een gewenste posities te blokkeren. Hierdoor kan aan de beugel getrokken worden zonder dat de beugel meedraait. Lees hier meer over dit optionele blokkeersysteem van de Pakpaal.

5. Maak gebruik van mogelijke extra’s

Belangrijk bij correct gebruik van de bedbeugel is dus een juiste plaatsing. Daarnaast is het belangrijk om passende hulpstukken te gebruiken. Hierboven worden al enkele van deze hulpstukken genoemd, zoals de bedpapegaai en het handige blokkeersysteem. Er zijn echter nog wat meer mogelijkheden met onze Pakpaal die minstens even handig zijn. We noemden al de bedsteunen die speciaal geschikt zijn voor boxspring matrassen. Daarnaast is er ook een bedbeugel verkrijgbaar die die met banden en gespen aan de bedrand kan worden bevestigd. Ook kunnen wij een bedbeugel leveren met een opbergvak voor bijvoorbeeld bril en boek. Daarnaast is het tevens mogelijk om een elektrisch bedienbare bedbeugel te bestellen. Hiermee komt u eenvoudig van lig tot zit op de bedrand en vervolgens tot stand. Er is dus altijd een bedbeugel verkrijgbaar die past bij uw situatie en hulpvraag.

Naast correcte plaatsing is het kiezen van de juiste bedbeugel met de juiste extra’s dus zeer belangrijk. Neem daarom nu vrijblijvend contact met ons op. Wij adviseren u graag, zodat u een bedbeugel kunt aanschaffen die u perfect kan ondersteunen.