Hulpmiddel bij opstaan voor ouderen

Voor ouderen is het vaak lastig om vanuit een bed of stoel omhoog te komen. Er is veel kracht nodig om vanuit een zittende positie te gaan staan. Hulpmiddelen kunnen deze beweging vergemakkelijken. Zelfstandig zitten en staan is dan mogelijk zonder hulp van andere. In dit artikel wordt uitgelegd hoe de Pakpaal ondersteuning en houvast biedt aan ouderen.

Hulp bij opstaan vanuit een (rol)stoel of bank

Bij een bank of stoel is vaak geen mogelijkheid om ergens aan op de trekken bij het staan. Dit maakt het voor ouderen lastig om zelfstandig te wonen.

De Pakpaal is een grijppaal die geklemd tussen het plafond en vloer naast een stoel of bed geplaatst kan worden. Aan deze paal is een beugel bevestigd die vanuit verschillende hoeken en hoogtes vastgepakt kan worden. Ouderen hebben hierdoor extra houvast bij het zitten en kunnen ze zich optrekken aan de beugel bij het opstaan.

Hulp bij omdraaien in bed

Wanneer omdraaien in bed lastig wordt, kan de Pakpaal hulp bieden. De bedbeugel die aan de paal bevestigd is wordt op reikhoogte ingesteld ten hoogte van de borst. Om links om te draaien, moet de gebruiker met de rechterhand de beugel aan de linkerkant vasthouden en zichzelf naar de beugel toetrekken. Hierdoor draaien het bovenlijf en de heupen naar de juiste kant. De draaibeweging vindt altijd plaatst vanuit een liggende positie op de rug.

Hulp bij omhoogkomen in bedhulpmiddel opstaan vanuit bed

De bedbeugel kan doordraaien naar verschillende standen. Hierdoor biedt de beugel ook steun bij het opstaan vanuit het bed. In plaats van de beugel ten hoogte van de borst te draaien moet de beugel naast het bed worden gedraaid. De gebruiker kan zich dan met twee handen optrekken waardoor het bovenlijf omhoog wordt geduwd en de gebruiker in zittende positie komt.

Hulp bij opstaan vanuit een bed

Wanneer de gebruiker in bed zit kan de pakpaal gebruikt worden om zich naar de bedrand toe te trekken. Alleen de benen hoeven dat nog weggedraaid te worden naar de zijkant zodat de gebruiker aan de bedrand zit. Door middel van de beugel kan de gebruiker zichzelf optrekken naar een staande positie.

In alle gevallen is het noodzakelijk dat de oudere voldoende kracht heeft in zijn/haar armen om zichzelf op te trekken. Bekijk ook onze instructievideo’s waarin diverse mogelijkheden worden gedemonstreerd.

Heeft u vragen over het gebruik van de Pakpaal? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag. Wist u ook dat u de Pakaal op proef kunt nemen voor twee weken? Lees de bestelmogelijkheden hier.