Hulpmiddelen voor dwarslaesiepatiënten in en rondom het bed

Hulpmiddelen voor dwarslaesiepatiënten - Pakpaal

Voor dwarslaesiepatiënten is het lastig om zichzelf te verplaatsen van bed naar rolstoel en andersom. In dit artikel lichten we een aantal hulpmiddelen toe waarmee de patiënt gemakkelijker en veiliger in en uit bed komt.

Verhoogd bed

Door het bed naar zithoogte te verhogen kan de patiënt makkelijker in en uit bed stappen. Er zijn speciale bedden die op iedere gewenste hoogte ingesteld kunnen worden. Als het huidige bed niet verhoogd kan worden, kunnen oplegmaterassen het zit/ligvlak ook met enkele centimeters verhogen. In sommige gevallen kan een sticker aan de bedrand helpen om aan te geven waar de patiënt moet zitten om op de ideale hoogte uit het bed te stappen.

Pakpaal met bedbeugels

De Pakpaal bieden extra houvast bij het in en uit bed stappen. Er zijn diverse mogelijkheden om de paal uit te breiden met extra beugels. Er is een speciale bedbeugel voor dwarslaesiepatiënten die extra lang is. Ook kan er een bedpapegaai aan monteert worden. Ook is er een blokkeersysteem ontworpen voor de beugel en de papegaai waarbij het hulpmiddel in een óf twee standen kan worden geblokkeerd.

Extra tips

Het handig inrichting van de slaapkamer kan ook bijdragen aan het gemakkelijker in en uit bed stappen. We hebben een aantal tips voor u opgesomd:

  • Plaats een antislip kleed naast het bed als de vloer glad is
  • Verwijder losse kleedjes die geen grip bieden en waardoor de patiënt kan vallen of uitglijden
  • Zorg dat er geen snoeren naast het bed liggen

Bekijk hier alle tips om makkelijker uit bed te stappen!

Heeft u vragen over het gebruik van de Pakpaal voor dwarslaesiepatiënten. Neem gerust contact met ons op.