Hulpmiddelen voor Parkinsonpatiënten in en rondom het bed

hulpmiddelen bed voor parkinsonpatienten

Parkinson is een hersenziekte die grote invloed heeft op de hersenfunctie voor het aansturen van spieren. Parkinsonpatiënten krijgen hierdoor steeds meer moeite met bewegen en zullen naarmate de ziekte vordert in een rolstoel belanden. In het beginstadium van de ziekte van Parkinson is het in en uit bed stappen al lastig. In dit artikel lichten we een aantal hulpmiddelen bij Parkinson toe waarmee de patiënten gemakkelijker en veiliger in en uit bed kunnen komen.

Fijne hulpmiddelen voor een patiënt met Parkinson: een verhoogd bed

Eén van de hulpmiddelen die bij Parkinson het in en uit bed stappen iets kunnen verlichten en zo het dagelijks leven direct gemakkelijker maken, is een verhoogd bed. Door het bed naar zithoogte te verhogen, kan een Parkinsonpatiënt makkelijker in en uit bed stappen. Als het huidige bed niet verhoogd kan worden, kunnen oplegmaterassen het zit- of ligvlak met enkele centimeters verhogen. Ook zijn er speciale bedden verkrijgbaar die op iedere gewenste hoogte ingesteld kunnen worden. Bekende hulpmiddelen bij Parkinson zijn stickers aan de bedrand. Deze geven aan waar de patiënt moet zitten om op de ideale hoogte uit het bed te stappen.

Hulpmiddelen bij Parkinson rondom het bed: een pakpaal met bedbeugels

Veel Parkinsonpatiënten hebben ’s morgens moeite om uit bed te komen. Het omdraaien in bed en gaan staan aan de bedrand kunnen al snel problemen opleveren. Hulpmiddelen als de Pakpaal kunnen bij Parkinson een belangrijk houvast bieden. Er zijn diverse mogelijkheden om de paal uit te breiden met extra beugels. Ook zijn er speciale Parkinson hulpmiddelen zoals de bedbeugel die extra lang is of de steunstang voor Parkinsonpatiënten. Aan de bedbeugel kan voor patiënten met Parkinson bovendien een bedpapegaai gemonteerd worden voor extra houvast. Zowel de beugel als de papegaai kunnen door middel van een blokkeersysteem worden vastgezet.

Hoe worden hulpmiddelen bij Parkinson gebruikt?

Misschien heeft u niet direct een beeld van hoe deze Parkinson hulpmiddelen door de patiënt kunnen worden gebruikt. Wij hebben ons best gedaan dit zo goed mogelijk weer te geven in onderstaande video.

Meer weten over hulpmiddelen in en rondom het bed? Neem contact op

Met bovenstaande hulpmiddelen bij Parkinson kan een patiënt zo lang mogelijk een mate van zelfstandigheid behouden. Het op eigen kracht in- en uit bed komen, wordt veelal ervaren als een bemoedigende start van de dag.

Wilt u weten of bovenstaande voorbeelden van hulpmiddelen bij Parkinson u kunnen helpen bij het verzachten van uw dag of heeft u aanvullende vragen over het gebruik van de hulpmiddelen? Neem gerust contact met ons op.