Hulpmiddelen voor ouderen in huis

hulpmiddelen voor ouderen in huis

Voor ouderen kunnen hulpmiddelen het makkelijker maken om zelfstandig door huis te bewegen. Hierdoor is er minder hulp van verplegers en/of verzorgers nodig. De ouderen kunnen dan zonder hulp langer thuis blijven wonen. In dit artikel lichten we een aantal hulpmiddelen voor ouderen toe die in ieder huis geplaatst kunnen worden.

hulpmiddelen voor ouderen in badkamerHulpmiddel: wand- en kozijnbeugels

De ruimte van een kamer in één keer oversteken of het bewandelen van een gladde vloer zoals in de badkamer kan voor ouderen lastig zijn. Ze hebben hier vaak hulp bij nodig omdat de afstanden te lang zijn of de vloer te glad is. Door het plaatsen van beugels worden er extra steunpunten gecreëerd wat het bewegen door een huis makkelijker en veiliger maakt.

Wandbeugels zijn beugels die aan een muur bevestigd worden in bijvoorbeeld de woonkamer, badkamer, keuken of slaapkamer. De beugel wordt stevig aan de muur gemonteerd waardoor deze meer steun biedt dan bijvoorbeeld een stoel die soms als steunpunt gebruikt wordt.

Er zijn ook speciale kozijnbeugels die naast een deur, opening of afstap geplaatst kunnen worden. Bij het openen van een deur en het door een deur stappen biedt de beugel hulp.

 

Hulpmiddel: bedbeugelpakpaal met twee bedbeugels

Bij het in en uit bed stappen mist vaak ook de nodige steun. Een nachtkastje of rand van het bed is niet ideaal geschikt om veilig omhoog te komen of omlaag te zakken. Hier kan een bedbeugel wel bij helpen. Deze beugel wordt aan of naast het bed gemonteerd en is vaak in verschillende posities te draaien. Zo is de beugel een hulpmiddel voor zowel het in- als uit bed stappen.

 

 

hulpmiddelen voor ouderen in huisHulpmiddel: Pakpaal

De Pakpaal is een mobiele steunstang waar één of twee beugels aan vast zitten. De paal wordt geklemd tussen het plafond en de vloer. Hier hoeft geen boor aan te pas te komen.

Er zijn drie verschillende beugels die aan de Pakpaal gemonteerd kunnen worden:

  • Reguliere beugel (vast of wendbaar)
  • Lange beugel (vast of wendbaar)
  • Bedpapegaai